Özelleşmiş bir kastan meydana gelen kalbimiz, kan dolaşımından sorumludur. Kalbin sol karıncığı aort ana atardamarı vasıtasıyla dakikada yaklaşık 5-6 lt temiz kan pompalar. Bu sayede beynimiz, böbreklerimiz, karaciğerimiz, kaslarımız vs. olması gerektiği gibi çalışır. Kalbin sağ karıncığı ise diğer organlardan toplardamarlarla gelen kirli kanı akciğerlere pompalar. Bu sayede de kirli olan kan akciğerlerde temizlenir ve organlara tekrar pompalanmak üzere kalbin sol karıncığına döner. Herhangi bir nedene (örn. kalp krizi, kalp kası iltihabı, vs.) bağlı olarak kalp kaslarımız zayıflamışsa, o zaman kalbimizin pompalayabildiği kan miktarı azalır ve kalp yetmezliği olarak adlandırılan hastalık başlar. Asıl olarak kalbin sol karıncığı etkilendiyse sol kalp yetmezliğinden, sağ karıncığı etkilendiyse sağ kalp yetmezliği meydana gelir.
Sol kalp yetmezliğinde hastanın organlarına yeterince kan gitmez. Hastanın beyinsel fonksiyonları azalır (örn. uyku hali, konsantrasyon bozukluğu,vs.). Böbrek fonksiyonları azalır, dolayısıyla daha az idrar yapar ve gıdalarla aldığı tuzu (NaCl) idrarıyla atamaz. Vücudunda su biriktiği (ödem) için bacakları, karnı ve karaciğeri şişer. Kalbin sol kulakçığına akciğerlerden gelen kan miktarı, sol karıncığın pompalayabildiğindan fazla olduğu için, akciğer damar basıncı artar ve bir noktadan sonra sıvı akciğer dokusana sızar ve akciğer ödemi meydana gelir. Hastanın düz yatmasını engelleyen ciddi nefes darlığı meydana gelir. Hasta adeta karada boğulur. Hastaya bu durumda müdahale edilmezse hayati tehlike söz konusudur. Sağ kalp yetmezliğinde, sağ kalp mevcut kan miktarının ayarının altından kalkamaz. Genelde ana bulgu ödemdir. Kalp yetmezliği hafiften ciddiye kadar değişik derecelerde olabilir.
Kalp yetmezliğinin tedavisinde genelde ilaçlar kullanılır. Özellikle belli bazı ilaçların bu hastalıkta ömrü uzattıkları gösterilmiştir. Eğer kalp kasının fonksiyonunu etkileyen herhangi bir düzeltilebilir hastalık varsa bu hastalık da mutlaka tedavi edilir (örn. bypass , kalp kapak amaliyatı, vs.). Eğer artık ilaçlar da yetersiz kaldıysa bazı hastalara kalıcı kalp pili takılabilir. Bunun ötesinde bazı hastalarda tek çare kalp naklidir.
Bu site kişileri bilgilendirmek, amacıyla hazırlanmış olup, sağlık hizmeti vermemektedir.Sitedeki bilgiler hiçbir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmamalıdır.Tanı ve tedavi mutlak bir doktor tarafından yapılması gereken son derece ciddi bir işlemlerdir.Site içeriğinin bu şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye, kullanıcıya aittir.Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir.Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edebilir.Sitedeki bilgiler hergün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretci tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi gereklidir.