444 99 11 sercan.okutucu@lokmanhekim.edu.tr

Kalp Krizi (Miyokart Enfarktüsü)

Kalbi besleyen damarlardan (koroner damar) en az birinin tıkanmasına bağlı olarak meydana gelir. Koroner damarlar 20 dakikadan fazla tıkalı kalırsa kalp kası (miyokart) hücreleri ölmeye başlar ve kalp krizi meydana gelir. Tanı hastanın şikayetleri, elektrokardiyografi (EKG) ve kan tetkikleri (kalp enzimleri doku hasarına bağlı yükselir) yardımıyla konur.

Kalp krizi geçiren hastanın çok ciddi göğüs ağrısı olur. Bu ağrı genelde göğsün tam ortasındaki bölgededir (“döş”, “iman tahtası”). Ciddi baskı tarzında (“mengeneyle şıkıştırıyorlar gibi”) olan ağrı yavaş yavaş artar, hastanın nefesini keser ve soğuk soğuk ter dökmesine neden olabilir. Sol omuz, kol ve sırta yansıyabilir. Bazen de her iki omuza da yansır. Boğaza, çeneye yayılabilir. Hatta bazen sadece diş ağrısı gibi de olabilir. Bazen de karın bölgesinde bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Özellikle şeker hastaları ve yaşlılarda hiç ağrı olmayabilir. Sadece bir nefes darlığı şeklinde de kendisini belli edebilir. Bulantı ve kusma eşlik edebilir. Hastanın ciddi ölüm korkusu olur.


Kalp krizi tedavisinin prensibi tıkalı olan koroner damarın bir an evvel açılmasına dayanmaktadır. Bu ilaçlarla (streptokinaz, t-PA gibi pıhtı eriticilerle) yapılabildiği gibi uygun merkezlerde mekanik (balon, stent) olarak yapılabilmektedir. 

UYARI

Bu site kişileri bilgilendirmek, amacıyla hazırlanmış olup, sağlık hizmeti vermemektedir.Sitedeki bilgiler hiçbir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmamalıdır.Tanı ve tedavi mutlak bir doktor tarafından yapılması gereken son derece ciddi bir işlemlerdir.Site içeriğinin bu şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye, kullanıcıya aittir.Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir.Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edebilir.Sitedeki bilgiler hergün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretci tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi gereklidir.